Zašto ne smemo da preskačemo zagrevanje pre treninga

Ukoliko ste nekada vežbali u prisustvu fitnes instruktora, sigurni smo da niste smeli da zanemarite jedan bitan deo treninga – zagrevanje.

Nažalost, većina vežbača u toku samostalnog vežbanja brzo odradi zagrevanje i prelazi na glavne vežbe bez razmišljanja o posledicama.

Jedna od najvećih zabluda je da je priprema za trening potrebna samo profesionalnim sportistima jer se oni izlažu većim fizičkim naporima. Svakoj osobi koja se sprema za fizičku aktivnost neophodan je uvod i vežbe koje će zagrejati celo telo i pripremiti za sve napore.

Ivana Nedović, Mega Gym fitnes instruktorka i menadžerka,  odgovara na vaša najčešća pitanja o zagrevanju i objašnjava zašto nikada ne smete zanemariti ovaj deo treniranja.  

Zašto je toliko bitno zagrevanje pre vežbanja?

Zagrevanje je aktivnost koja priprema organizam za predstojeća trenažna opterećenja. Važno je zbog povećanja protoka krvi kroz srce, mišće, pluća i opremanje veće količine kiseonika do aktivnih mišića. A ono što je možda i najvažnije za vežbače početnike, zagrejani mišić može da izdrži veće napore i mnogo su manje šanse da dođe do neke povrede.  

Koliko bi trebalo da traje zagrevanje?

Opšti deo zagrevanja traje od 8 do 15 minuta, a može i da se produži usled niskih temperatura. Neki od znakova da je telo postiglo odgovarajuću temperaturu i da je spremno za trening je početak znojenja.

Ovde možete pročitati –  Kada ćete primetiti prve rezultate vežbanja?

Koje su najčešće vežbe zagrevanja?

Različit spektar vežbi je u pitanju, ali najčešće su sledeće:

  • Razmrdavanje zglobova gornje i donjeg dela tela
  • Kruženje kolenima i istezanje kukovima
  • Zamahivanje rukama i kolenima
  • Preskakanje vijače
  • Jumping jacks
  • Trčanje u mestu
  • Ski trenažer, bicikla, traka

Vežbe mogu biti i specifične ako je vežbač nekad imao povredu pa se povređeni deo tela mora zagrejati specifičnim vežbama.

Sve informacije o treninzima, uslugama, cenama i lokacijama pogledajte na sajtu www.megagym.rs

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About