Jutarnji ili večernji trening: Kada je idealno da vežbate?

Jedna od najčešćih dilema koji imaju skoro svi vežbači je da li da vežbaju u jutarnjim časovima ili da trening ostave za veče.

Iako ćete često naići na odgovor da je dobro da vežbate kada god odlučite, jedno istraživanje je pokazalo da je to drugačije kod žena i muškaraca.

Prema rezultatima studije, jutarnji treninzi su efikasniji kod žena, dok su kod muškaraca večernji sati najbolji za vežbanje.

kada-je-idealno-da-vezbate

U američkom istraživanju koje je trajalo 12 nedelja učestvovalo je 30 muškaraca i 26 žena, starosti između 25 i 55 godina, piše BBC.

Rezultati su pokazali da žene brže sagorevaju masti ukoliko vežbaju ujutru, dok se muškarcima preporučuju večernji treninzi.

Kako su objasnili naučnici, razlike se javljaju jer postoji razlika u hormonima, ali i u ritmu sna.

Jedna grupa tokom istraživanja imala je treninge koji su se održavali pre pola devet ujutru, dok je druga grupa imala iste aktivnosti, ali u večernjim satima između šest i osam.

Svaki učesnik bio je na posebnom režimu ishrane koji su osmislili nutricionisti.

Pre neko što je počela studija, izmeren im je krvni pritisak, telesna masnoća, snaga i fleksibilnost tela. Iste parametre merili su im i kada se završilo istraživanje, kako bi se videlo da li je došlo do nekih promena.

Istraživanje je pokazalo da se opšte zdravlje svih učesnika poboljšalo, ali i da ima razlike između muškaraca i žena kada je vreme treniranja u pitanju.

Utvrđeno je da su večernji treninzi idealni za one muškarce koji žele da poboljšaju rad srca i celog metabolizma. Jutarnji treninzi, kako pokazuje studija, pomažu ženama da se eliminišu salo u predelu stomaka i snize krvni pritisak.

Istraživači su naglasili i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se prikupilo još informacija i da je zdravo početi sa treningom bilo kad.

U svakom slučaju, vežbajte kada god imate slobodnog vremena, a ukoliko vam je interesantna ova studija, možete početi da trenirate u skladu sa savetima istraživača.

Treninzi u MEGA GYM-u

Usluge i programi fitnes centara Mega Gym namenjene su rekreativcima, profesionalnim sportistima, amaterima i osobama kojima je potrebna rehabilitacija nakon povreda.

Fitnes centri Mega Gym su opremljeni najboljim kardio mašinama i velikim brojem mesta za vežbanje. Poseduju multifunkcionalne sale (integrisan prostor za vežbanje), monitore  za praćenje TV programa, muške i ženske svlačionice sa velikim brojem garderobnih ormarića, tuševa i toaleta.

Svaka lokacija ima dosta prirodnog svetla, ali i najsavremenije sisteme ventilacije. Posebna pažnja je posvećena ozvučenju i odabiru adekvatne muzike, koja će vas motivisati da date najbolje od sebe na putu ka ostvarenju rezultata.

U ponudi MEGA GYM teretana su vođeni, personalni, grupni treninzi (u Novom Sadu), kao i samostalno korišćenje teretane.

Kod vođenih i personalnih možete biti fleksibilni sa vremenom i izabrati vreme koje vam odgovara.

U fitnes centrima se nalaze i barovi u kojima se može popiti voda, kafa, sok od ceđenog voća i proteinski šejkovi vrhunskog kvaliteta.

Dođite i uverite se zašto je Mega Gym VIŠE OD FITNESA.

Sve informacije o treninzima, uslugama, cenama i lokacijama pogledajte na sajtu www.megagym.rs

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About